Project
OLSH

Location
Bowral, NSW

Construction
Not Available

Year
2010

Brief
  • Masterplan a residential subdivision of land formerly occupied by a religious order.

  • The subdivision needed to respond to a site which is highly visible and contentious.

  • The local community has been extremely sensitive to any proposals for the site and have strongly objected to previous submissions.

  • Create lots of an acceptable density both for the approval by Council and the local community and for a reasonable return to the developer.


  • Outcome
  • Although the project has yet to proceed, the local community has enthusiastically supported this proposal and uniquely lobbied the Council for its approval.

  • The scheme arranges the sites with a village approach to its masterplan, retaining and building on an existing avenue and entrance gateway to maintain the context of the original development.

  • Larger sized lots are placed on the street frontage where the local community was concerned about changes to the traditional development pattern whilst smaller lots located around green space allow greater density and ensures that the project is viable.

  • The arrangement of lots preserves existing established gum trees and maintains a riparian zone to Whytes Creek, which passes through the site.

  • a claire ashby site